PKU-BULGARIA
Вие сте тук > Основни ястия Открийте ни във facebook   карта   връзки   форум


Основни ястия

Зеленчуково руло
Необходими продукти:
2 тиквички
4 сварени картофа
1 ч.ч. сварени моркови, нарязани на ситно
2 стръка ситно нарязан зелен лук
4-5 стръка копър
4-5 скилидки чесън

Начин на приготвяне:
Тиквичките се обелват и се нарязват на тънки ивици по дължина. Бланшират се за кратко в подсолена вряща вода и се поставят в купа с ледена вода. Картофите се обелват и се нарязват на тънки колелца. Кексова форма се намазва с маргарин или олио, стените и дъното й се покриват с тиквичките като се оставят навън така, че да могат да завият готовото руло. Поръсват се с мазнина и върху тях се нареждат ред картофи, ред моркови, ред копър, магданоз и чесън. Пластовете се редуват докато се запълни формата и между тях се наръсва мазнина. Накрая всичко се завива с тиквичките, намазва се с мазнина и се поръсва с галета /препечени хлебни трохи/. Може да се наредят шайби домат. Пече се в предварително загрята фурна на 250 С, за около 20 минути. След като се извади се покрива с кърпа и след изтиване се обръща.

Лятна манджа
Необходими продукти:
2-3 връзки зелен лук
1/2 кг чушки
1/2 кг домати
2-3 моркова
1 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1 кафена чашка олио

Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват, чушките се изпичат, обелват и също се нарязват. Доматите се настъргват на едро и се задушават с олиото и червения пипер. Добавят се нарязаните зеленчуци и се разбъркват. След 2 мин се прибавя 1/2 чаена чаша вода и задушаването продължава до сгъстяване на соса. Ястието се поднася студено, поръсено с магданоз.

Яхния от тиквички
Необходими продукти:
6 тиквички
3 глави лук
3 домата, олио
30 г брашно
1 връзка копър
червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Прибавят се последователно червеният пипер, настърганите на ренде домати, нарязаните на кубчета тиквички и черният пипер. Заливат се с малко топла вода и се оставят да къкрят на тих огън, докато омекнат тиквичките. Добавя се брашното, размито в малко студена вода. Ястието се вари още 5 мин, след което се отстранява от огъня и се поръсва със ситно нарязания копър.

Картофи с домати на фурна
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 кг домати
3-4 глави лук
5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1-2 дафинови листа
черен пипер
шарена сол, олио

Начин на приготвяне:
Картофите и доматите се нарязват на филийки. В намазана с олио тавичка се нарежда пласт домати. Върху него се слага част от ситно нарязания магданоз, лукът, нарязан на кръгчета, и чесънът – на филийки. Отгоре се нарежда пласт картофи. Поръсват се с шарена сол и подправки. Останалите продукти се нареждат по същия начин, като между пластовете се налива по малко олио. Ястието се залива с 2/3 чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна. По желание може най-отгоре да се наръси галета /препечени филийки/.

© Designed By DiD 2010-2018