![]() |
Вие сте тук > Основни ястия |
![]() |
|
Основни ястия
Зеленчуково руло Необходими продукти: 2 тиквички 4 сварени картофа 1 ч.ч. сварени моркови, нарязани на ситно 2 стръка ситно нарязан зелен лук 4-5 стръка копър 4-5 скилидки чесън Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и се нарязват на тънки ивици по дължина. Бланшират се за кратко в подсолена вряща вода и се поставят в купа с ледена вода. Картофите се обелват и се нарязват на тънки колелца. Кексова форма се намазва с маргарин или олио, стените и дъното й се покриват с тиквичките като се оставят навън така, че да могат да завият готовото руло. Поръсват се с мазнина и върху тях се нареждат ред картофи, ред моркови, ред копър, магданоз и чесън. Пластовете се редуват докато се запълни формата и между тях се наръсва мазнина. Накрая всичко се завива с тиквичките, намазва се с мазнина и се поръсва с галета /препечени хлебни трохи/. Може да се наредят шайби домат. Пече се в предварително загрята фурна на 250 С, за около 20 минути. След като се извади се покрива с кърпа и след изтиване се обръща. Лятна манджа Необходими продукти: 2-3 връзки зелен лук 1/2 кг чушки 1/2 кг домати 2-3 моркова 1 връзка магданоз 1 ч.л. червен пипер 1 кафена чашка олио Начин на приготвяне: Лукът и морковите се нарязват, чушките се изпичат, обелват и също се нарязват. Доматите се настъргват на едро и се задушават с олиото и червения пипер. Добавят се нарязаните зеленчуци и се разбъркват. След 2 мин се прибавя 1/2 чаена чаша вода и задушаването продължава до сгъстяване на соса. Ястието се поднася студено, поръсено с магданоз. Яхния от тиквички Необходими продукти: 6 тиквички 3 глави лук 3 домата, олио 30 г брашно 1 връзка копър червен пипер сол и черен пипер на вкус Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода до омекване. Прибавят се последователно червеният пипер, настърганите на ренде домати, нарязаните на кубчета тиквички и черният пипер. Заливат се с малко топла вода и се оставят да къкрят на тих огън, докато омекнат тиквичките. Добавя се брашното, размито в малко студена вода. Ястието се вари още 5 мин, след което се отстранява от огъня и се поръсва със ситно нарязания копър. Картофи с домати на фурна Необходими продукти: 1 кг картофи 1 кг домати 3-4 глави лук 5 скилидки чесън 1 връзка магданоз 1-2 дафинови листа черен пипер шарена сол, олио Начин на приготвяне: Картофите и доматите се нарязват на филийки. В намазана с олио тавичка се нарежда пласт домати. Върху него се слага част от ситно нарязания магданоз, лукът, нарязан на кръгчета, и чесънът – на филийки. Отгоре се нарежда пласт картофи. Поръсват се с шарена сол и подправки. Останалите продукти се нареждат по същия начин, като между пластовете се налива по малко олио. Ястието се залива с 2/3 чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна. По желание може най-отгоре да се наръси галета /препечени филийки/. |
Събития
5-8.X.2017г
ESPKU конференция в Hell, Норвегия. 28.02.2015г
Ден на редките болести (програма) 28.Юни
Международен PKU ден |
ESPKU конференция във Венеция, Италия.